сряда, 10 март 2010 г.

The Blind side

Екранизацията на романа на Майкъл Луис най-после донесе на Сандра Бълок статуетката (малко след като получи малинка) за ролята й на волева, силна и отдадена на семейството си и доброто жена. "Що не ръкопляскате, бе?"
Това, което видях аз беше една доста посредствена - ала бълок игра - нищо особено, трудно излизане от типичния Сандра образ, който вече е рус, но все така хладнокръвен, леко романтичен, принципен, абе пуснете си Crash - няма разлика.

"Оригиналният" сюжет - във всяко същество дреме добро (дори в черните такива), стига някой да го види - се вихри с пълна сила на екрана в продължение на 120 минути и някак не успява да ме убеди в чистосърдечното и антирасистко намерение на екипа на продукцията. Тъмнокожите са лоши (ако бъдат оставени сами на себе си - провалят си живота, интересуват се само от жени, оръжие, наркотици и пиене), белите са консервативни и изпълнени с предразсъдъци, НО добри християни - на тях е даден шанс - приютяват едно черно момче (пускат го да учи в реномирано училище) и го превръщат от изгубена овца в успешен член на обществото. Три пъти ура!

Чудя се кой е съсипал една иначе толкова добра идея за пробуждането на алтруистичното в човека и го изродил, създавайки ТОЗИ филм? Как може да наблъскаш плоски стереотипи, да съчетаеш една до друга реплики като "Заплашвате ли мен, заплашвате сина ми!" и "Ако прекрачиш линията ще ти дам да разбереш!" и да твърдиш, че филмът се бори с расизма и предразсъдъците. Извинете!!!!

Като добавим, че характерите не търпят развитие, че така и не разбираме много от предполагаемата дълбока душевност на Майкъл ("лук, който има да белиш до утре"), съчетано с откровено безчувствена игра, явно отчаяната нужда от филм, който да набутат в десетката за номинациите тази година обяснява какво прави "Сляпата страна" в лигата на джентълмените. Колкото до оскара, присъден на Сандра Бълок ... без коментар - явно са калкулирали усилията й в Сблъсък и тук, добавили са малко тежест от главната конкурентка Мерил Стрийп в ролята на не толкова социално ангажирана готвачка и хоп - Сандра плаче и обяснява колко се радва, че майка й не я пускала с момчетата по колите като била на 16:)

Лична оценка - 5 руси косъма от 10

"Любима реплика" - Монологът на "мама" пред черните момчета". Настръхнаха ми космите под ноктите!

IMDB
Трейлъъъър:


Едно ревю тук.

4 коментара:

Мара Дробната каза...

Съдейки само по трейлъра - посредствен американски филм. Нито участието на Сандра Бълок (иначе симпатична брюнетка), нито "Оскар"ът биха ме накарали да го гледам ...

lautrededor каза...

също съдейки по трейлър, Precious изглежда доста по-автентичен.

Elena каза...

честито! вие сте наградена с The Sunshine award :)))

Minerva каза...

О, мерси, Лени:) Чак днес виждам:)
Наградата е за всички разказвачи на приказки.