вторник, 23 февруари 2010 г.

Био продукции - увод

 Реших да направя тук преглед на онези биографични филми, които са оставили траен отпечатък в съзнанието ми. 

 Вместо увод ще поразсъждавам малко над въпроса, какво е нужно на един биографичен филм за да бъде той добър биографичен филм. Достоверност? Разбира се, аз като зрител разчитам на достоверност когато гледам филм базиран не на художествена измислица, а на реални събития. Но откъде мога да знам доколко коректно лентата отразява това, което се е  случило? Не съм била там, не познавам лично човека... Ако филмът се отнася за личност от древността няма живи свидетели, които да кажат кое как точно е било, ако пък става дума за съвременен човек всеки от неговите близки и познати има свое субективно мнение за случките от биографията му. Така че трябва да приемем факта, че биографичното кино е малко или много спекулативно. Аз се надявам да е възможно най-малко спекулативно, но ми е ясно, че не мога да разчитам да ми покаже чистата истина за нечий живот (все пак, дори да са базирани на биографии, тези филми са художествени, а не документални). Тук само ще вметна един любопитен факт, без да го коментирам. Демоничният образ на графиня Елизабет Батори - най-масовата разкрита серийна убийца, е вдъхновил десетки филми. Почти всички я представят като ужасяващ психопат с ненаситна жажда за кръв. Словашкият режисьор Юрай Якубско обаче смята, че това е една изкривена представа, която несправедливо очерня името на унгарската аристократка. Затова през 2008 година той заснема филма "Bathory", където показва графинята в напълно различна светлина: като една невинна, нежна и изтънчена дама... 

 По мое мнение добрият биографичен филм би следвало в общи линии да отразява действителността. Но достоверността сама по себе си не е естетическо качество. Записът от охранителна видеокамера представя точно и вярно действителни събития, само че това не го прави произведение на изкуството. Освен истинност това, с което може да ме спечели един биографичен филм е същото, което търся у всеки един филм независимо от жанра - убедителност. Киното разчита на една конвенция между зрител и артист. Аз като зрител искам да повярвам, макар да си давам сметка, че това, което се прожектира на екрана не е действителността, или поне не съвсем. Готова съм да повярвам, затова отивам в киносалона. Но все пак не бих повярвала на каквото и да е и очаквам от екипа от артисти да са се постарали да ме убедят. Ако филмът е убедителен магията се получава и аз си тръгвам вярваща защото този плосък екран се е превърнал в един реален свят за мен, почти като този наистина реалния, дето чака отвън. Липсва ли убедителност обаче из главата ми се търкалят думичките: " Да бе, да!".

 Биографичните филми, които ще отбележа тук явно са успели да ме "омагьосат" щом ги пазя в съзнанието си, затова реших да споделя впечатленията си за тях. Първо си мислех, че това ще е един кратък преглед, но май няма да е точно така, затова ще го нацепя на няколко части според под-категориите, в които успях да разпределя тези "био" продукции: 

- личности от средните векове;

-личности от Изтока;

-художници;

-личности от ХХ век.

 Тук ще спра засега, тъй като ми се струва, че доста се разпрострях с общите уводни приказки, а и се изморих. Пожелайте ми успех и малко по-стройна мисъл за по-нататъшните публикации. ;) 

Следва продължение.

5 коментара:

Minerva каза...

Успех, Теч! Уводът ти е шоколадово блокче, което определено възбуди апетита и любопитството ми:) Чакаме останалите парчета:)

tech каза...

мерсьок, много мило :)

lautrededor каза...

б-б-батори като невинна, нежна и изтънчена дама... харесва ми този разтеглен хоризонт, зрителят да си намери гледната точка!
успех в продуцирането на био-теч-шоколада и го давай бързо насам :)

tech каза...

почнах вече да забърквам, да видим какъв буламач ще излезе. сега съм на организационните бележки, така че ще трябва малко търпение ;)

Мара Дробната каза...

айде бе, не ги ли организира тез бележки : ) търпението ми се изчерпва!