сряда, 17 февруари 2010 г.

Barfuss (2005)


... или "Босоногата"

Режисьор: Til Schweiger
Сценаристи: Til Schweiger Dina Marie Chapman, Jann Preuss

В главните роли:
Til Schweiger като Nick Keller
Johanna Wokalek като Leila

Жанр: романтична комедия с драматични елементи (примерно)

Сюжет:
Ник е симпатичен неудачник, отчужден от аристократичното си семейство, който не може да се задържи на работа и сменя мацките като носни кърпички. Но при последното си назначение като чистач в психиатрична клиника среща Лайла.... и животът му се променя неимоверно, както се казва в такива случаи : )
Лайла е не просто невинна, тя е инфантилна и абсолютно непригодна към това, което наричаме нормален живот – не само в социално, но и в битово отношение. Разбира се, за това си има причина. Също така е обезоръжаващо очарователна. Но след като Ник предотвратява опита й за самоубийство, тя избягва от клиниката и го следва по петите /боса/. Той първо я съжалява, после му става досадна, а накрая, разбира се, влюбва в нея и тук историята заприличва на така добре познатото ни „наш`то момче спасява затормозена девица”... Е, не съвсем : )

Коментар:
Въпреки клиширания сюжет и холивудския си привкус, филмът е затрогващ по един много приятен и непретенциозен начин, изобилства от забавни моменти и красиви кадри - кинематографията е наистина майсторска. Актьорската игра също е на ниво. Трябва да призная, че в това отношение Til Schweiger не ме впечатли особено, но пък не може да не се поддадем на чара на немския Брад Пит.... Героите са пълнокръвни, с лична история и всеки претърпява логично развитие.
А, и да не забравя да спомена чудесната музика...

Любим момент:
Ник оставя Лайла сама на една гара и тя се озовава точно на пиацата сред проститутките. Спира кола и мъжът вътре привиква точно нея. Когато я пита дали ще му духа за пари, Лайла първо гледа объркано и неразбиращо, а след това разтваря сочните си устни и издиша срещу стъклото така, сякаш в колата има невидимо глухарче.

Една хубава рецензия тук.

Няма коментари: