събота, 16 февруари 2013 г.

Searching for Sugar Man (2012)

Бас държа, че сте чували за Боб Дилън (независимо какво ви е мнението за него), но нямате представа кой е Сиксто Родригес. Тази несправедливост е на път да бъде поправена.

В края на 60-те години в работническия град Детройт един беден млад музикант от мексикански произход, пеещ из местните заведения, привлича вниманието на звукозаписната компания Съсекс Рекърдс, оглавявана не от кой да е, а от Кларънс Авант, известен по-късно като "кръстникът на черната музика". Специалистите са убедени, че му предстои блестяща кариера. Следват договор и два албума, Cold Fact (1970) и Coming Back from Reality (1970). Очакванията са огромни, всичко е нагласено за последващ успех и в крайна сметка... нищо. Не само че нито една песен изобщо не стига класациите, но албумите не регистрират абсолютно никакви продажби. Тоталният комерсиален провал логично е последван от прекратяване на договора със Съсекс Рекърдс. Родригес се връща към работата си по детройтските строителни обекти и никой не чува повече за него.

Това, което се случва десетилетия по-късно в Австралия и най-вече в Южна Африка просто трябва да се види във филма на шведския режисьор Malik Bendjelloul. Въпреки пълното информационно затъмнение и слуховете за самоубийство на певеца, песните на Родригес неочаквано се превръщат в химни срещу апартейда в ЮАР. През 90-те години местни журналисти и музиканти се захващат с разнищването на мистерията, в която е забулено името Родригес. Дали това ще се окаже успешно и, което е още по-интересно, какво означава успехът за някой, който пее

So don't tell me about your success
Nor your recipes for my happiness
Smoke in bed
I never could digest
Those illusions you claim to have going.


Шведско-британската копродукция Searching for Sugar Man вече има няколко престижни награди, между които BAFTA и наградата на Международната асоциация на документалистите и е с номинация за Оскар тази година. Дали ще спечели ще разберем на 24 февруари.


Трейлър на филма:


Sixto Rodriguez


1 коментар:

lautrededor каза...

и да, филмът получи Оскар за най-добър документален филм :)