сряда, 16 април 2008 г.

Сенки


Според писанията в интернет "най-амбициозният" (тоест с най-голям бюджет и партньорство) проект на Милчо Манчевски (Before the rain и Dust - Сенки се оказа изключително приятна изненада за мен. След като бях чела в СФФ за какво иде реч, ми се беше сторил странен и заслужаващ внимание филм.
Лазар Перков (лекар) оцелял след ужасна катастрофа, се възстановява в къщата на майка си (известна лекарка и деспотично чудовище). Съпругата му е като излязла от списание, а синчето му не блести с особено присъствие.
Настъпва денят, в който Лазар (върналият се от мъртвите) трябва да се върне сред живите, да отпътува за Скопие и да започне отново работа в болницата.
Още от първата вечер се занизват странни събития - старица в дома му, която говори на стар диалект, вълк под лампата, човек с кървящи пети и бебе на ръце, което пищи до помътняване на разсъдъка.
Самият Лазар се опитва да намери смисъл във всичко, като приема, че случващото се е реално и търси помощта на лингвист. Получава я - в лицето на чаровна и мистериозна жена, която неустоимо го привлича.
Всичко се повтаря, ли повтаря - мъжът с пирони в петите, ревящото дете, старицата, на всичкото отгоре и вълкът май харесва банята на Лазар.
Режисьорът определено се е заиграл с идеята за възкресението и изкуплението. Има изключително приятни еротични сцени, а главната героиня е прекрасна.
След прожекцията на филма като по поръчка се появи и самата тя - Весна. За да ни обясни, че всъщност актьорството й е отскоро и че е професионална арфистка.
Моля ви - давайте й повече роли на тази жена. Стои толкова добре на екрана!!!
Филма може да гледате в Дом на киното. Дават го от време на време. Обещаха ни, че едва ли не по заявка може да го пускат, толкова си го харесват:) Има защо...

Лична оценка от 1 до 10 - 7,6

Любими сцени: Менка и Лазар в къщичката - тя обяснява за любимите си миризми от детство - на печени пиперки и липа. Друга сцена - Лазар върви като омагьосан след Менка. Сцената в леглото с жената на Лазар....

Любима реплика: "Как ще живееш ти без мене?"

Филмът в IMDB

Трейлър

Няма коментари: